Tajemnica kurzego jaja

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
20 kwietnia 2017

W związku z tym, że Wielkanoc za pasem, w centrum uwagi grupy „Ciekawskich” uczęszczających na zajęcia projektowe rozwijające zainteresowania przyrodnicze, znalazło się dziś kurze jajko - na surowo oraz gotowane.

To drugie  - z wykorzystaniem ciśnienia i p.K.Ważelińskiej - młodzi odkrywcy efektownie umieścili w butelce. Zanim jednak obrano je ze skorupki i wtłoczono do środka, badacze rozwiązali zagadkę, dlaczego jedno kręci się i toczy z górki szybciej niż drugie. W duże zdziwienie wprowadziło obserwatorów dolanie do surowego jajka denaturatu czyli skażonego spirytusu. Wniosek był jeden - alkohol jest niezdrowy dla naszych organizmów, niszczy białko i prowadzi do wielu chorób. Po dzisiejszych rozważaniach i doświadczeniach wszyscy poza tym wiedzą, co to jest chalaza i czym żywi się rozwijające się w skorupce pisklę.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2017-04-20
Data publikacji:2017-04-20
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Wojciech Brodziński
Liczba odwiedzin:263